Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(4286 niezalogowanych)
12 Posty

(KrzysztofTomaszewski)
Wiking
Martin2011 napisał:
KrzysztofTomaszewski napisał:
Martin2011 napisał:
To co z Ciebie za Inżynier co angielskiego nie zna

Tyle lat chodziłeś na studia i nawet się do nauki nie przyłożyłeś.
To znaczy że jesteś mierny.
A teraz do Norge uciekać chce.
Odpracuj chłopie te studia w Polsce najpierw, bo podatnicy na ciebie koszty łożyli!

Ty chyba nie masz pojęcia o czym w ogóle piszesz. Mierne to są twoja posty na tym forum, a co do pracy w Polsce to po prostu nie ma szans na pracę dla większości takich inżynierów jak ja a dlaczego? Bo jest nas na pęczki ! 10-krotnie jest nas za dużo niż zapotrzebowanie, przed pójściem na studia prano mózgi każdemu, że jest przyszłość po tym.

A po za tym, tak Ci żal dupę ściska za to? Uciekłeś do Norge, udało się i teraz nikt nie ma prawa tam uciec? Co?

P.S. Na studiach nie miałem j. angielskiego tylko niemiecki na poziomie A1 I nie wiem czy wiesz ale średnio-zaawansowany angielski to już poziom gdzie swobodnie wszędzie się dogadasz, bo poziom zaawansowany to poziom akademicki a wątpię, żeby to był konieczny warunek żeby porozumiewać się w Norwegii. Widzę, że po raz kolejny są braki w czytaniu ze zrozumieniem.

Chłopczyno....

1. Na pęczki jest takich jak Ty, Inżynierów bez jaj, nie wyróżniających się niczym szczególnym. To twój problem i dlatego jest ci ciężko z praca.
Ja też skończyłem studia i mam za sobą 2 Olimpiady Krajowe i nagrodę od Wojewody I miejsce.
2. Do pracy mnie zaproszono kolego.....ponieważ miałem osiągnięcia i fachowe doświadczenie. To norki lubią.

Ty nie możesz się pochwalić niczym!
Dlatego jesteś mierny.

I tutaj widać tylko i wyłącznie jak ciebie pycha ponosi. Te pieniążki w Norge jednak odbijają niektórym do głowy albo specjalnie podnoszą w ten sposób swoje ego. Skąd wiesz, że jestem mierny? Powiedz mi jak mam zdobyć doświadczenie skoro w Polsce nie biorą do pracy bez doświadczenia? koło się zamyka. Robię staż 7,5 miesiąca jako inż. Dla pracodawcy za mało bo pomimo, że to samo byś robil przez następne kilka lat to musisz mieć 2 lata tego samego doświadczenia + uprawnienia budowlane. Nie wiem też czy wiesz, ale nie boję się pracy fizycznej w swoim zawodzie, także robię w międzyczasie właśnie to doświadczenie aby nie być tylko inżynierem wyuczonym ale i z fachem w ręku.

Nie wiem o co wam chodzi, wygląda jakby wam było żal o coś. Szukam pracy w Polsce od stycznia, wysłałem ponad 200 CV i nie dostałem ani jednej odpowiedzi na ofertę pracy.Zaraz się znajdzie ktoś nieogarnięty i powie, że nie znalazłem bo nie mam doświadczenia ale z kolei gdzie to doświadczenie mam zdobyć? Na stażu - za krótkie, pomimo, że bogate jak już mówiłem.

Gdybym znalazł prace w Polsce, to uwierzcie mi, zostałbym w Polsce. Mi nie potrzeba się dorobić wielkich kokosów, chcę po prostu jakoś żyć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
114 Posty
Henryk Sikorski
(Wieprz)
Początkujący
Martin2011 napisał:
Simmon napisał:
Jak ktoś jest dobry w tym co robi to nie ma problemu ze znalezieniem pracy.
O takich firmy walczą.
Ty jednak masz problemy z pracą wiedz jesteś przecięty.
Spójrz prawdzie w oczy INZYNIERZE

Firmy teraz nie obchodzi to kto jakie ma umiejętności a musi być dokładnie udokumentowane 2-5 lat doświadczenia w zawodzie, koniec kropka. Widać na prawdę, że nie wiecie jakie są realia w Polsce. W mojej branży szukają albo przedstawicieli handlowych albo właśnie inżynierów z kilkuletnim stażem. A jak mam zdobyć większy staż skoro nie dają mi szans? W chwili obecnej odbywam staż a nie zatrudnią mnie tylko z tego względu, że nie mają wolnego etatu. I tu o to chodzi - jest za dużo inż. z małym doświadczeniem. A tacy są dyskryminowani nie dlatego, że są mierni ale dlatego, że za małe doświadczenie posiadają. I jak tu pokazać, że jest się coś wartym skoro nawet nie ma gdzie to pokazać. Koło się zamyka w tym momencie właśnie. Widać, że nie wiecie jaka jest sytuacja w Polsce. Ode mnie z roku nikt do tej pory nie znalazł pracy, ja szukam od stycznia, wysłałem ponad 200 CV i nie dostałem ani jednej odpowiedzi na ofertę pracy.Zaraz się znajdzie ktoś nieogarnięty i powie, że nie znalazłem bo nie mam doświadczenia ale z kolei gdzie to doświadczenie mam zdobyć? Na stażu - za krótkie, pomimo, że bogate.

BZDURY do potęgi !!!!

To bardzo ważne.
Bez papierów, kwalifikacji itp masz mniejsze szanse i to o wiele mniejsze!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
114 Posty
Henryk Sikorski
(Wieprz)
Początkujący
Wiesz nie jestem z kosmosu i pojęcie mam o zatrudnieniu w Polsce.
Ja akurat tego problemu z doświadczeniem i pierwszym zatrudnieniem nie miałem.

Ale, trochę inicjatywy kolego.

Stosy wysyłanych CV to gówno, nikt Cie w tym nie znajdzie!
Po prostu jesteś spamem i tyle.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Przynajmniej jedna sensowna odpowiedź, podoba do takiej jaką przedstawiał mi mój kuzyn, który od kliku lat pracuje w Norwegii jako inż. Chciałem się upewnić w dwóch źródłach, czy jest właśnie taka opcja. Dzięki za odp.
Pewnie kuzyn nie przedtawil sytuacji a branzy sanitarnej różowo, a ty mu nie wierzyles?

Piszesz, ze znasz niemiecki. Dlaczego nie szukasz pracy w Niemczech?
Moze zarobki tam nizsze niz w Norwegii, ale wydatki tez. I do domu mialbys blizej. Klimat lepszy, slonce dluzej w dzien swieci.

Albo wez i przyjedz do kuzyna, pomieszkaj u niego miesiac lub 2 i pochodz po roznych zakladach, poroznos swoje CV. Szanse na znalezienie pracy sa slabe, ale kto wie, czasmi ma sie szczescie.
Kiedys zatrudnili u mnie w pracy jednego takiego co roznosil swoje CV, bo jak to okreslili "taki byl mily".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
114 Posty
Henryk Sikorski
(Wieprz)
Początkujący
Inżynier już odpuścił sobie....... wyjazd
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty

(Krzychuuu)
Wiking
Martin2011 napisał:

Tak się składa, że nie odpuściłem a wręcz przeciwnie - zmotywowałem. Wiem co mam poprawić, na co nacisk położyć, a plany wstępne do tego są. Bo przecież nie pytałem się o możliwość podjęcia pracy tylko o zapotrzebowanie w tej konkretnej branży. Nie powiedziałem, że od razu z miejsca, teraz chcę tam jechać bo równie dobrze mogę to zrobić za rok lub dwa gdzie w między czasie mogę zdobywać doświadczenie, chodzić na szkolenia, kursy energetyczne URE. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Krzychuuu napisał:
Martin2011 napisał:

Tak się składa, że nie odpuściłem a wręcz przeciwnie - zmotywowałem. Wiem co mam poprawić, na co nacisk położyć, a plany wstępne do tego są. Bo przecież nie pytałem się o możliwość podjęcia pracy tylko o zapotrzebowanie w tej konkretnej branży. Nie powiedziałem, że od razu z miejsca, teraz chcę tam jechać bo równie dobrze mogę to zrobić za rok lub dwa gdzie w między czasie mogę zdobywać doświadczenie, chodzić na szkolenia, kursy energetyczne URE. Pozdrawiam.

Wszystko pieknie i ladnie, ale bez norweskiego i tak bedziesz mial problem ze znaleziem pracy w Norwegii. Co prawda na sasiednim forum udziela sie gosciu, co znalaz prace w Norwegii mimo, ze nie zna norweskiego, ale jak mu sie to udalo , to nie mam pojecia.
U mnie w pracy, a pracuja tam rowniez ludzie od inst. sanitarnych, nikogo nie zatrudnia bez bardzo dobrej znajomosci norweskiego.
No i dodatkowo, budownictwo i zawody z nim zwiazane, maja ten minus, ze zapotrzebowanie na pracownikow nie jest stale. Teraz niestety budownictwo zaczyna troche stopowac.
Miejmy tylko nadzieje, ze nie bedzie to nastepny rok 2008.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Radek Ojeju
(RadekOjeju1)
Wiking
To fakt, bez norweskiego praca jako inżynier nie realna, nawet jako monter nie jest łatwo, jak ktoś wspomniał norweska technolgie się różnaią, może materiałami... i też nie często. A początki w Norge nie są kolorowe, poza tym jest tu już sporo Polaków, uważam że to jest powodem wcześniejszych negatywnych postów
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty

(Krzychuuu)
Wiking
RadekOjeju1 napisał:
To fakt, bez norweskiego praca jako inżynier nie realna, nawet jako monter nie jest łatwo, jak ktoś wspomniał norweska technolgie się różnaią, może materiałami... i też nie często. A początki w Norge nie są kolorowe, poza tym jest tu już sporo Polaków, uważam że to jest powodem wcześniejszych negatywnych postów

Zdążyłem się właśnie domyśleć, że właśnie przez ilość polaków w Norwegii takie negatywne posty były. Nie dziwię się, polak polakowi konkurencje robi. Na tym forum odkopałem temat gdzie inżynier z tej samej branży co ja i z tym samym doświadczeniem znalazł pracę w Norwegii, zna jedynie angielski i dali mu do obsługi jakiś inny program niż CAD i pytał tu o pomoc o jakieś spolszczenie Także nie jest chyba do końca racją to, że trzeba perfekcyjnie norweski znać aby tu się obracać.
P.S. Znalazłem prace w Polsce.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
Krzychuuu napisał:
RadekOjeju1 napisał:

Zdążyłem się właśnie domyśleć, że właśnie przez ilość polaków w Norwegii takie negatywne posty były. Nie dziwię się, polak polakowi konkurencje robi. Na tym forum odkopałem temat gdzie inżynier z tej samej branży co ja i z tym samym doświadczeniem znalazł pracę w Norwegii, zna jedynie angielski i dali mu do obsługi jakiś inny program niż CAD i pytał tu o pomoc o jakieś spolszczenie Także nie jest chyba do końca racją to, że trzeba perfekcyjnie norweski znać aby tu się obracać.
P.S. Znalazłem prace w Polsce.
ciekawe ile lat temu to było? kiedyś było tu troche inaczej...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok